Venetië San Marco basiliek

Op 6 oktober voert het Bachkoor Brabant de Maria Vespers van Monteverdi uit.

Ruim vierhonderd jaar geleden schreef Claudio Monteverdi (1567-1643) zijn beroemd geworden Maria Vespers (Vespro della Beata Vergine), een onbetwist hoogtepunt in de westerse sacrale muziek. Hij droeg het werk op aan Paus Paulus V en reisde er mee naar Rome om te solliciteren naar een muzikale functie aan het pauselijk hof in Rome. Die opzet lukte echter niet. Gelukkig werd hij in 1613 met algemene stemmen gekozen tot kapelmeester van de San Marco Basiliek in Venetië, een functie die hij tot aan zijn dood, veertig jaar later, zou bekleden.

Venetië San Marco basiliek

Venetië San Marco basiliek

In deze grootse vespermuziek valt te horen dat Monteverdi een componist was die een muzikale brug sloeg tussen de oude renaissance-stijl (‘prima prattica’) en de vernieuwende vroegbarokke technieken (‘seconda prattica’), die heel sterk op de verstaanbaarheid van de tekst was gericht. In deze afwisseling van stijlen vormen de gregoriaanse gezangen een bindend element. De Maria Vespers bracht een definitieve omslag teweeg  in het muzikale denken in de zeventiende eeuw. In het repertoire van het Bachkoor Brabant vormt dit fameuze werk van een van de belangrijkste grondleggers van de barokmuziek dan ook het beginpunt van een avontuurlijke reis door het barokke tijdperk, die eindigt met Bachs Hohe Messe.

Claudio Monteverdi

Claudio Monteverdi

Een live uitvoering van de Maria Vespers, als een belangrijk voorbeeld uit het Europese culturele erfgoed, kan men bijvoorbeeld vergelijken met het exposeren van een schilderij van Monteverdi’s tijdgenoot Caravaggio. Beide kunstenaars hebben voor hun genre een blijvende betekenis gehad en hun kunst wordt in de 21ste eeuw helaas te weinig tentoongesteld.

Het concert vindt plaats op zaterdag 6 oktober 2018 in de prachtige Sint-Willibrorduskerk in Breda-Teteringen, een rijksmonument uit 1927, waarin elementen uit de Byzantijnse en Romaanse stijl en de Amsterdamse School zijn gecombineerd. Het in 1986 opgerichte Bachkoor Brabant werkt voor deze uitvoering samen met het professionele Barokorkest Florilegium Musicum, waarin prachtige historische instrumenten als barokviool, gamba, violone, theorbe, orgelpositief, dulciaan, cornetto en baroktrombones voor verrassende klankkleuren zullen zorgen. Het internationaal samengestelde solistenteam, bestaande uit de vocalisten Enide Lebrocquy, Kerlijne Van Nevel, Lior Leibovici, Adriaan De Koster, Michiel Meijer en Erik Van Nevel, zal de veelal virtuoze soli en het gregoriaans verzorgen. Het geheel staat onder leiding van dirigent & musicoloog Geert van den Dungen.